Derk debuteert bij Pegasus op 18 juni

Foto: Doriann Kransberg (Stadsarchief Amsterdam)
Op 18 juni as treedt Derk Sauer van 17 tot 19 uur op in boekhandel Pegasus aan het Singel in Amsterdam. Een debuut voor iemand die op z'n zestiende al de verzamelde werken van Lenin kocht!

Als je een boek schrijft over levende mensen, is het wennen dat niemand in jou geïnteresseerd is. Hoe erg je je best ook hebt gedaan, alle ogen en oren zijn op je onderwerp gericht.

Toen boekhandel Pegasus vlak na het verschijnen van Moscow Times vroeg of Derk en Ellen een presentatie wilden geven, kon ik enigszins verheugd melden dat zij voorlopig in Moskou bivakkeerden, maar dat ik zeer bereid was hun plek in te nemen. Geen probleem, liet eigenaar Wim Bosch weten, hij kon wel een paar weken wachten, tot Derk weer in Amsterdam langs kwam. Hoewel de boodschap duidelijk was, informeerde ik toch eens naar de relatie tussen Bosch en Derk. Wie weet bracht ik de boekhandelaar alsnog op een idee.

Ze bleken elkaar al twintig jaar te kennen. ‘Sinds we beiden werkzaam zijn in zaken die met Rusland gerelateerd zijn,’ zegt Bosch. ‘Toen de eerste Russische Cosmopolitan verscheen, had dat ook onmiddellijk effect in onze boekhandel. Allerlei Russische jongedames kochten dat blad. Later werden helaas de verzendkosten te hoog, en was de nieuwigheid er vanaf. In 2003 was Derk bij de presentatie van de Russische vertaling van Liebmans ring in het Achmatova Museum in Sint-Petersburg; ik ontving als “ambassadeur van de Russische literatuur in Nederland” het eerste exemplaar uit handen van Pieter Waterdrinker.

Mijn toespraak viel in het water; de vertaalster bleek niet in staat  mijn spitsvondigheden simultaan te tolken. Verder delen wij de liefde voor Socialistisch Realistische Kunst. En Derks kijk op de ontwikkelingen in Rusland is verfrissend anders en positiever dan die van de klassieke, ietwat zure Kremlinwatchers.’ Daar kan ik natuurlijk met geen mogelijkheid tegenop. Dus ik toon mij sportief en hoor toe wanneer Derk aanstaande dinsdag voor het eerst van zijn leven optreedt in een boekhandel. En dat in de winkel die we, volgens Wim Bosch, wat Rusland betreft toch wel als het hol van de leeuw  moeten beschouwen. Het is in elk geval een unieke kans, besef ik nu, om live mee te maken hoe Derk in iets debuteert. Kom ook kijken hoe hij het er vanaf brengt! Boekhandel Pegasus, Singel 367 Amsterdam, op 18 juni van 17 -19 uur.

Tags from the story
, , ,
Written By
More from Dido
Een nieuw blog: Dido’s Fiftysomething
Omdat er zoveel momenten zijn dat ik iets nieuws leer, iets wil...
Read More
Join the Conversation

1 Comment

 1. says: Peter K.

  Beste Mevr. Michielsen,

  Ik heb uw boek “Moscow Times” gekocht en gelezen.
  Komt een van jullie naar het Boekenfestijn in Utrecht of de Boekenbeurs in Antwerpen?
  Waar geeft u dit jaar nog lezingen (over het boek)?

  Bij voorbaat dank voor uw antwoord,
  Peter

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.